projectes

 

Ecologies de la imaginació / Ecologies of imagination

Des del grup de recerca MUSSOL (de l'àrea de filosofia pels reptes contemporanis de la UOC), desenvolupem un projecte de recerca col·lectiu sobre la imaginació com pràctica social i col·lectiva. 

Per una altra banda, l'Escola de pensament del Teatre LLiure aborda aquest any, durant tot el curs, la pregunta, "Qui pot imaginar un ós blanc?". De la mà de diferents convidats, explorarem els límits de la imaginació contemporània, en perill de col·lapse, avui, entre la literalitat i la ficció.


L'amistat / On Friendship

L'amistat és un concepte clau de la vida del pensament i de la ciutat a Occident i a altres cultures del món. Descriu un vincle que no depèn de les relacions de parentesc ni dels intercanvis instrumentals (comercials, laborals, institucionals), però tot i així es considera fonamental per a la convivència. Quines són les formes que pren l'amistat avui? Fins a quin punt és una relació que té la capacitat de desobeir les jerarquies afectives del nostre temps? La banalització de l'amistat és una manera de neutralitzar la seva potència ètica i política?

Aquestes preguntes estan a la base de dos projectes radiofònics en curs i d'un seminari previst per a 2023. 


Un altre fatalisme és possible / About fatalism and catastrophism

La irreversibilitat i la incertesa que caracteritzen el nostre present semblen haver fagocitat la idea de futur com a horitzó de sentit de l'acció lliure i conscient. A la condició pòstuma, el futur es conjuga en passat i porta el llistat de noms de tots els projectes fracassats. Massa tard per a revertir les conseqüències de l'acció humana sobre el planeta, el catastrofisme s'imposa com una forma de realisme. Quina diferència hi ha, però, entre el catastrofisme contemporani i altres formes d'entendre el fatalisme? Pot haver-hi un sentit emancipador de la idea que no som plenament "amos" ni autors de nosaltres mateixos?